Luuntiheysmittaus DXA:lla selvittää osteopenian ja osteoporoosin.

Mikkelin Terveyden huippumodernilla DXA-laitteella voidaan mitata luuntiheys sekä lisäominaisuutena myös kehon koostumus turvallisesti ja nopeasti. Luukato eli osteoporoosi tai sen esiaste osteopenia ovat varsin oireettomia sairauksia ja niiden diagnosoimiseen tarkka laite on luuntiheyttä matalalla röntgensäteilyllä mittaava DXA-laite.

Ennen murtumaa osteoporoosin diagnoosi selviää ainoastaan luuntiheysmittauksella.

Luukudos uusiutuu koko elämän ajan. Luun määrä kasvaa 20–30 vuoden ikään saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen luun määrä pienenee ja naisilla pienentyminen myös kiihtyy vaihdevuosien aikana. Luun häviäminen nopeutuu elämänkaaren loppupäässä miehillä ja naisilla. Suomessa tapahtuu arvioiden mukaan vuosittain 30 000–40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luuston haurastuminen.

Kun osteoporoosi saadaan diagnosoitua tarpeeksi varhain voidaan hoito aloittaa jo ennen kuin tulee murtuma. Osteoporoosin ensimmäinen oire ovat yleensä luunmurtuma ja sen aikaansaama kipu. (Duodecim 2020. Osteoporoosin Käypä hoito -suositus.)

Laaja luuntiheysmittaus 180 € + toimistomaksu 15 €. Luustoliiton ja Esetryn jäsenyhdistysten jäsenet jäsenkorttia näyttämällä sopimushinta. Kysy lisää 010 582 0260.

Lisätietoa: Osteoporoosi - Luustoliitto

Miten pääset luuntiheysmittaukseen?

Luuntiheysmittaukseen tarvitset lääkärin lähetteen. Tuloksen saat heti tutkimuksen jälkeen mukaasi ja suosituksen jatkotoimenpiteistä. Mikäli osteopenia tai osteoporoosi todetaan mittauksessa, suositellaan lääkäriajan varaamista hoidon suunnittelua varten.

Ajan voit varata numerosta 010 5820 260

Kenelle tutkimusta suositellaan?

Luuntiheysmittausta suositellaan, mikäli yksikin allaolevista kriteereistä täyttyy:

1. Yli 65 v naisille ja yli 70 v miehille, jos vähäenerginen murtuma tai rasitusmurtuma
2. Vähäinen liikunta
3. Tupakointi
4. Runsas alkoholin käyttö
5. Laihuus
6. Tavallista aikaisemmat vaihdevuodet
7. Vähäinen D-vitamiinin saanti
8. Pitkäaikainen (yli 3kktta) suun kautta otettu kortisonilääkitys
9. Epilepsialääkitys
10. Yli vuoden kestänyt vatsahappolääkitys (Somac, Zolt, Nexium tai vastaava)
11. Keliakia
12. Maksasairaus
13. Lisäkilpirauhashormonin liikatuotanto

Jos vastaat yhteenkin kohtaan kyllä, sinulla on osteoporoosiriski.

Kuinka luuntiheysmittaus tapahtuu?

Ennen tutkimusta voi syödä ja juoda normaalisti, mutta tutkimuspäivänä kalkki- tai rautavalmisteita tai osteoporoosilääkkeitä ei tule ottaa, koska ne voivat vääristää tutkimustulosta. Muut lääkkeet voi ottaa normaalisti.

Tutkimusalueella ei saa olla mittauksen aikana metallisia vetoketjuja, nappeja tai solkia. Kannattaa pukeutua vaatteisiin, joissa ei ole metallia tai riisua ne ennen kuvausta. Myös korut ja lävistykset tutkimusalueelta tulee poistaa.

Tutkimus tehdään selinmakuulla, on täysin kivuton ja kestää noin 30 minuuttia.