Tervetuloa Mikkelin Terveyden magneettitutkimukseen

Magneettitutkimus on menetelmä, jossa ei käytetä röntgensäteitä. Kuva saadaan aikaan hyödyntämällä ihmiskehon kudosten vesipitoisuutta ja sen magneettisia ominaisuuksia.

Magneettikuvauksella voidaan tutkia pään ja pään verisuonten, selkärangan, nivelten, vatsan, lantion, kaulan- ja raajojen pehmytosia. Tutkittavasta kohteesta ja kysymyksenasettelusta riippuen voidaan tutkimuksissa käyttää laskimoon tai niveleen ruiskutettavaa tehosteainetta. Magneettikuvauksessa käytetyt tehosteaineet ovat erittäin hyvin siedettyjä ja turvallisia ja niitä voidaan käyttää niilläkin potilailla, jotka ovat yliherkkiä röntgentutkimuksissa käytettäville jodipitoisille tehosteaineille.

Magneettitutkimusta EI VOIDA TEHDÄ, jos teillä on

  • sydämentahdistin
  • metallia sisältävä sisäkorvaproteesi
  • lääkepumppu, jota ei voi poistaa tutkimuksen ajaksi
  • ennen vuotta -80 tehty aivojen aneurysman leikkaus
  • magneettikuvaukseen sopimaton sydämen tekoläppä
  • metallisiru silmässä
  • pysyvästi asetettu hermostimulaattori
  • munuaistauti voi olla este tehosteaineen käytölle mutta ei estä kuvausta ilman tehosteainetta
  • jatkuva vapina tai pakkoliikkeitä
  • ette pysty olemaan makuuasennossa selällään liikkumatta

Kysykää, jos ette ole varma. Röntgenhoitaja haastattelee Teidät yllä olevista asioista ennen magneettikuvaushuoneeseen menoa tutkimuspäivänä.

Magneettitutkimukseen valmistautuminen

Normaalisti mitään erityistä valmistautumista ei tarvita, mutta vatsan alueen tutkimuksiin on oltava syömättä ja juomatta neljä (4) tuntia ennen kuvausta suoliston liikkeiden vähentämiseksi. Mikäli olette insuliinidiabeetikko, voitte syödä ja juoda normaalisti.

Lannerangan, lantio/lonkan tutkimukseen tultaessa saa syödä. Ottakaa tarvittaessa lääkärinne määräämää kipulääkettä, jotta voitte olla tutkimuksen ajan paikoillaan.

Vaatetus

Tutkimuksessa on hyvä olla väljät, mukavat vaatteet, joissa ei ole metalliosia eikä vetoketjuja.

Ennen magneettitutkimushuoneeseen menoa poistetaan korut, kellot, hiuspinnit, silmälasit, hammasproteesit, lompakot ja muut irtonaiset metalliesineet kuten esim. kuulokoje ja insuliinipumppu. Pään ja kaularangan kuvauksissa on syytä välttää meikkiä, hiuslakkaa tai -geeliä.

Magneettitutkimuksen kulku

Magneettitutkimuksessa potilas makaa yleensä selällään kuvauslaitteessa. Asento pyritään saamaan mahdollisimman rennoksi, jotta liikkumatta oleminen olisi helppoa. Magneettilaite on putkimainen, halkaisijaltaan 60 cm leveä valaistu ja ilmastoitu kuvauslaite. Laitteemme painorajoitus tutkittavalle on 150 kg.

Kuvauksen aikana laitteesta kuuluu voimakkaita ääniä. Kuulon suojaamiseksi Teille annetaan korvatulpat tai kuulokkeet, joista voi kuunnella myös nettiradiota.

Kuvauskohteesta otetaan tarkkoja kuvia kahdessa tai kolmessa suunnassa. Kaikissa tutkimuksissa käytetään kuvattavan kohteen mukaisia tutkimuskeloja, jotka asetetaan tutkittavan kohteen päälle. Kuvausta suorittavalla röntgenhoitajalla on näkö-, kuulo- ja puheyhteys Teihin koko tutkimuksen ajan.

Tutkimus kestää 20-45 min. Tutkimus arkistoidaan sähköiseen potilastietojärjestelmään. Röntgenlääkärin lausunto tutkimuksesta toimitetaan Teitä hoitavalle lääkärille.

Ottakaa mukaan teistä mahdollisesti otetut vanhat cd:llä olevat magneetti- ja röntgenkuvat tutkittaessa samaa kohdetta.

Yhteydenotot

Jos Teillä on kysyttävää tutkimuksesta, niin ottakaa yhteyttä Mikkelin Terveyteen puhelimitse 010 582 0260 ma-to klo 8.00-16.00, pe 8.00-15.00 välisenä aikana.