Usein kysyttyjä kysymyksiä FAQ magneettikuvauksesta

Ikimagneetissa teemme magneettikuvauksia joka arkipäivä. Meillä kuvaukseen pääsee nopeasti, kuvaukseen on usein mahdollista päästä jo samana päivänä yhteydenotosta, tyypillisesti viimeistään kahtena seuraavana arkipäivänä.

Kuvauslaitteemme on kiinteästi asennettu toimitiloihimme ja se mahdollistaa kuvaukset asiakkaalle parhaiten sopivana aikana.

Magneettikuvaukseen tarvitaan aina lääkärin lähete. Lähete välittää teitä hoitavan lääkärin kysymyksen lausunnon antavalle radiologian erikoislääkärille ja kertoo mistä lääketieteellisestä ongelmasta kuvauksessa on kyse.

Magneettikuvauksesta voidaan myöntää KELA-korvaus, mikäli lähete on saatu yksityisen sairaanhoidon erikoislääkäriltä. Kuvauksesta myönnettävä KELA-korvaus on suurempi kuin erikoislääkärin vastaanottomaksu, joten erikoislääkäriltä lähetteen saaminen tekee tutkimuksesta edullisemman kokonaisuudessaankin.

Käytössämme on KELA-suorakorvausjärjestelmä, joka mahdollistaa KELA-korvauksen myöntämisen suoraan kuvauskäynnillä KELA:n antamien ehtojen toteutuessa. Maksatte silloin magneettikuvauksesta tutkimushinnan ja KELA-korvauksen erotuksen.

KELA-suorakorvaukseen olette oikeutettu, mikäli olette saaneet lähetteen tutkimukseen yksityisen lääkäriaseman erikoislääkäriltä ja esitätte kuvauskäynnillä alkuperäisen, lääkärin allekirjoittaman SV3-lomakkeen sekä KELA-kortin.

Mikäli olette oikeutettu KELA-korvaukseen, mutta suorakorvauksen myöntämiseen tarvittava SV3-lomake tai KELA-kortti ei ole mukana kuvauskäynnillä voitte hakea KELA-korvausta kuvauksen jälkeen KELA:lta.

Voit tarkistaa ajantasaisen KELA-korvauksen suuruuden KELA:n internetsivuilta www.kela.fi

KELA ei tue julkisen terveydenhuollon kustannuksia tai yksityisen sairaanhoidon kustannuksia silloin, kun asiakas on hoidossa julkisessa sairaalassa tai laitoksessa. Tämän vuoksi emme voi myöntää KELA-suorakorvausta, mikäli olette saaneet lähetteen tutkimukseen julkisesta terveydenhuollosta.

Voitte tulla, kuvaamme Ikimagneetissa kaikkien lääkärikeskuksien asiakkaita. Vaikka Ikimagneetti tekee läheistä yhteistyötä Lääkärikeskus Ikioman kanssa, meille ovat tervetulleita kaikki asiakkaat lääkärikeskukseen katsomatta, tarjoamme laadukkaita magneettikuvauksia nopeasti ja edullisesti jokaiselle.

Ikimagneetin etuja ovat kuvaukseen pääsy nopeasti, laadukkaat magneettitutkimukset ja edullinen hinta. Asiakas saa aina myös kuvat itselleen kuvauksen jälkeen. Magneettitutkimuksesta annettava radilogian erikoislääkärin lausunto sekä kuvat sisältävä CD toimitetaan teille postitse.

Kuvaukseen tullessanne ottakaa mukaanne lääkärin vastaanotolla saamanne lähete, alkuperäinen lääkärin allekirjoittama SV3-lomake ja KELA-kortti.

Voitte ottaa mukaanne myös pehmeät mukavat vaatteet kuvauksen ajaksi. Tärkeää on, ettei kuvauksessa päällänne olevissa vaatteissa ole mitään metallisia nappeja, niittejä, vetoketjuja, tukia, solkia tai muitakaan metallisia osia. Kuvaushuoneen yhteydessä on rauhallinen ja yksityinen pukeutumistila, jossa vaatteet voi vaihtaa päälle ennen kuvausta.

Magneettikuvaukseen tarvitaan lääkärin lähete. Saatte lähetteen yksityisen sairaanhoidon erikoislääkärin vastaanotolta, kuten esimerkiksi Lääkärikeskus Ikiomasta. Kuvaamme Ikimagneetissa myös muiden lääkärikeskuksien asiakkaita.

Jos teillä on jo lähete magneettikuvaukseen, voitte soittaa suoraan ajanvarausnumeroomme ja sopia kuvausajan. Ikimagneetissa magneettikuvauksia tehdään joka arkipäivä.

Magneettikuvaus aiheuttaa osalle asiakkaista epämukavan olon laitteen putkimaisen rakenteen vuoksi. Suurimmassa osassa magneettikuvauksia kuvauslaitteen putkeen mennään jalat edellä, jolloin pää jää aikuisella laitteen ulkopuolelle. Tällaisia jalat edellä –tutkimuksia ovat kaikki magneettikuvaukset lannerangasta alaspäin. Tämä helpottaa suurinta osaa kuvausta etukäteen jännittävistä asiakkaista.

Joskus kuitenkin putkeen on mentävä pää edellä. Tällaisia tutkimuksia ovat esimerkiksi pään magneettikuvaus sekä kaularangan ja olkapään magneettikuvaukset. Vaikka laitteen putki on kummastakin päästä avoin, voi epämukava olotila silti tulla. Silloin oloa voidaan helpottaa myös rauhoittavilla lääkkeillä.

Käyttämässämme kuvauslaitteessa on useita keinoja olon helpottamiseen. Putken sisään saadaan puhallettua kuvauksen aikana raikasta ilmaa ja putken sisäosa on valaistu. Lisäksi röntgenhoitajalla on näkö- ja puheyhteys asiakkaaseen myös kuvauksen aikana.

Toimitiloja suunnitellessa olemme ottaneet huomioon eri asiakasryhmiä ja halusimme mahdollistaa magneettikuvaukset mahdollisimman monelle. Mainitkaa ajanvarausta tehdessänne ahtaanpaikankammosta. Saatte ohjeita kuvaukseen valmistautumisesta ja varaamme teille pidemmän kuvausajan, jotta voimme tehdä kuvauksen rauhassa.

Pyörätuolilla liikkuminen ei ole este magneettikuvaukselle, mutta kuvauslaitteelle siirrytään kävellen muutaman metrin matka, sillä magneettikuvaushuoneeseen ei voi viedä pyörätuolia tai muutakaan metallista apuvälinettä.

Edellytys kuvaukselle on, että pystytte makaamaan kuvauksen ajan paikallanne. Kuvausta edeltävästi on hyvä ottaa käyttämänne kipu- ja muut lääkkeet, jotta kuvauksen aikana olo on niin mukava kuin mahdollista. Mainitkaa kuvausaikaa varatessanne liikkumisrajoitteista, jotta osaamme osaltamme varata teille pidemmän kuvausajan.

Ikimagneetin tilat ovat esteettömät ja liikkuminen tiloissa helppoa myös pyörätuolia käyttäville asiakkaillemme. Toimitilamme sijaitsevat katutasossa ja autolla voi tulla aivan ulko-oven eteen.

Magneettikuvauksessa ei käytetä ionisoivaa säteilyä. Kuvaus tehdään voimakkaan magneettikentän avulla, ja kuvauksia voidaankin tehdä turvallisesti myös lapsille ja raskaana oleville naisille.

Magneettikuvaus kestää tyypillisesti 25 – 45 minuttia kuvauskohteen laajuudesta riippuen. Yksi yleisimmistä tutkimuksista on lannerangan magneettikuvaus, joka kestää noin 25 minuuttia.

Kuvaus koostuu useasta kuvasarjasta, joiden kesto vaihtelee noin neljän minuutin ja kuuden minuutin välillä. Kuvasarjojen aikana pitää pysyä paikallaan, mutta sarjojen välissä voi hieman liikuttaa käsiä ja jalkoja. Yksittäiset kuvasarjat voidaan tarvittaessa tehdä nopeamminkin, mutta silloin kuvanlaatu heikkenee.

Mikäli et löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, vastaamme mielellämme kysymyksiisi myös puhelimitse tai sähköpostitse.